Изсушават ли въздуха в стаята различните конвектори

От ideamax на 25 май 2022

Един от най-големите казуси, с които се сблъсква едно домакинство при употребата на различни методи на затопляне на помещенията в дома си, е това, че те изсушават въздуха.

В това могат да се обвинят и някои конвектори, но пък други нямат такъв ефект над домакинството.

Защо това е така, как можете да го предотвратите и защо всъщност изсушават въздуха в помещението някои конвектори ще отговорим днес с помощта на експертите от Klimatici.bg.

Защо някои конвектори изсушават въздуха а други не

Причината някои конвектори да изсушават въздуха, а други не, е заради самият начин, по който загряват въздуха. Макар и да не са оборудвани с перка, конвекторите използват нагревателен елемент, подхранен от електричество, който елемент всъщност снема влагата от въздуха.

Самата сухота на въздуха се получава по-скоро заради бързото издигане на затопления въздух до по-горните слоеве на въздушните маси в помещението.

Другата причина някои конвектори пък да НЕ изсушават въздуха, е понеже те използват различна система за отопляване и нагряване. Тази система не е отворена както е при нагревателните елементи на по-ниските класове уреди.

При по-високите класове имат поне две отделни системи за затопляне, като те се редуват благодарение на електронен контролер.

Как да направите така, че въздуха в стаята да не е сух

Конвектори

Ако изпитвате проблем с изсушаване на въздуха през отоплителния период, то един от най-добрите варианти за справяне с това е това да вземете овлажнител за въздуха.

Едната причина това да е добра идея, е понеже можете да регулирате колко точно да е влажен той, а от друга страна понеже улеснявате работата на дробовете и синузитите си.

Можете и да изберете конвектор, който е със специален вид нагревателни елементи, който не изсушават въздуха. За такъв уред можете да се обадите на Klimatici.bg и там да проверите какво всъщност може да закупите, без то да крие тези рискове.

Кои конвектори изсушават въздуха

Конвекторите, за които трябва да знаете, че изсушават въздуха, са тези с възможно най-елементарна конструкция. Те често са от най-нисък енергиен клас, като се предлагат на доста ниска цена спрямо останалите конвектори.

Като електроуред за отопляване на едно помещение, те са отличен избор, като в това отношение имат невероятна ефективност.

Но що се отнася до комфорта и усещането на въздуха в помещението, той е топъл, но сух. Това мигновено се отразява на горните дихателни пътища с характерно усещане на сухота в носоглътката и ноздрите.

Понякога дори се усеща като леко парене на ноздрите, което е неприятно и индикация за изсъхване на лигавицата им.

За възможно най-добър избор и вариант, нашата препоръка е да проверите, това което Klimatici.bg предлагат.

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste