Ремонт на покриви – всичко, което трябва да знаем

От ideamax на 14 май 2019

Покривът на една жилищна сграда е обща отговорност на всички собственици в кооперацията. Къща без покрив няма, така че без значение дали сте на първи или последен етаж, отговорността е една и съща.

Ако има разлика, тя се изразява в това, че живеещите на високите етажи първи усещат всеки един проблем и обикновено те подават сигнал към останалите съкооператори по този въпрос.

Така или иначе, законът е единодушен, че отговорността е обща и тя ни най-малко не е единствено на онези, които живеят по високите етажи на една сграда.

На колко време трябва да се прави ремонт

Обикновено ремонтите на покривите са дейност, която трябва да се извършва периодично. Макар че този срок може да варира според типа и възрастта на сградата, както и според типа на покривното покритие, все пак се счита, че веднъж на 10 години е хубаво тази част от кооперацията да се ремонтира.

Приблизително толкова е и гаранцията, която най-надеждните и сериозни фирми в сектора предлагат. След като този период изтече е възможно да започнат да се проявяват различни дефекти, въпреки, че това не е задължително.

Освен препоръчителното ремонтиране на всеки 10 (или повече) години, добре е веднъж в годината или най-много на две години да се инспектира покривното покритие. Така различни малки дефекти могат да се открият на време, а ремонтната дейност ще е съвсем елементарна.

Ако покривът е от керемиди, добре е да се оглежда обстойно всяка година. Макар че този тип покривни покрития се приемат за най-надеждни и дълголетни, те все пак изискват да следят по-отблизо, защото тук е възможно да се получи разместване на керемиди и други подобни.

Какви са сигналите за повреда

Екипът от специалисти по покривни ремонти с изключително богат опит в тази сфера, ни запознава с това, че има един доста неприятен момент при покривите. Става дума за това, че в началото, когато щетите са много малки и лесни за отстраняване, те доста често могат да останат незабележими.

Обикновено, първите сигнали се появяват по високите етажи на кооперациите, когато се забележат мокри петна по тавана и в горната част на стените. Това се отнася както за тухлените, така и за панелните сгради.

Когато се стигне до този момент, вече ремонтните дейности са доста по-скъпи и изискват повече време за да бъдат извършени. По тази причина е силно препоръчително да се действа навреме, като се осигури профилактика и редовна проверка на състоянието.

Покривите на панелните сгради

В обществото се е утвърдило вярването, че покривите на панелните сгради са по-некачествени. Това е до голяма степен невярно, защото при най-новото строителство се използват абсолютно същите настилки за изолация на покрива, както и при панелните блокове.

Проблемът при последните е изключително ниската поддръжка от страна на собствениците. Независимо в каква сграда живеете, ако занемарите покрива до краен предел, той със сигурност рано или късно ще протече и ще започне да създава проблеми.

Кога се прави ремонт

Обикновено, за да се започне ремонт на покрива, времето трябва да отговаря на някои важни условия. Основните моменти са следните:

  • Трябва да е топло;
  • Трябва да е сухо;
  • В прогнозата не бива да има дъжд за следващите няколко дни;
  • Не бива да е валяло скоро преди това.

Сред най-подходящите месеци от годината са юли, август и септември, тъй като този период е с традиционно по-ниски шансове за валеж. Трябва да се добави и това, че материалите и лепилата, които се използват за целта, имат свойството да съхнат доста по-добре при тези условия.

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste