Поддръжка на филтърните системи за пречистване на вода

От ideamax на 15 февруари 2019

Системи и филтри за пречистване на водаНапоследък доста се коментира това, че чешмяната вода притежава достатъчно качества за да се използва като основен източник на питейна вода. Тя е на добра цена, не се съхранява в пластмасови опаковки и не притежава концентрация на минерали, каквато се вижда при повечето видове минерални води.

Филтърни системи за вода и тяхната поддръжка

Проблемът е, че макар и да е сравнително безвредна, чешмяната вода трябва да премине през допълнително прочистване, което да я въведе в състояние, достатъчно добро за да бъде консумирана на всеки ден и от всеки човек

Това не е толкова сложно, като за целта се предлагат различни видове системи за пречистване. Най-популярен от всички днес е моделът на обратна осмоза, който позволява да се избавите от около 99% от вредните вещества.

Това могат да са вируси или пък бактерии, но може да става дума и за различни химически вещества, като флуорид и хлор, които присъстват в чешмяната вода в доста големи количества.

Пречистването, разбира се, предпазва и от варовик, който е главен недостатък на чешмяната вода в редица български градове, като например Варна. Във филтъра, заедно с варовика, се задържат и други едри частици, инертни материали, песъчинки и така нататък.

Гаранционен срок

Около три десетилетия е гаранцията на инсталацията на домашните филтърни системи за пречистване на вода. Обикновено се приема, че веднъж поставена, системата ви осигурява дълги години достъп до чиста вода, с което можете да подсигурите децата си докато пораснат, а защо не и внуците.

Имайте предвид, че ако се случи повреда (макар че това е изключително малко вероятно), производителят ще се погрижи за това да бъде възстановена вашата инсталация в първоначалното си състояние, връщайки нейната пълна функционалност.

Тук трябва да се отбележи, че филтрите които подлежат на редовна подмяна, всъщност не част от гаранцията, а са отговорност на потребителя, който е закупил филтърната система.

Профилактика на инсталацията

Макар че филтърните системи, които пречистват чешмяната вода чрез обратна осмоза обикновено идват с гаранция от около 30 години, все пак и те, както всичко друго, изискват известна поддръжка.

Тя не се изразява в нещо сложно, но все пак трябва да се направи, тъй като в противен случай се губи смисъла на използването на пречистваща система. За да работи безотказно и за да разчитате на постоянен достъп до прясна вода, ще трябва да извършвате преглед веднъж в годината.

Той се изразява в преглеждане на състоянието на системата, стерилизиране и прочистване. Нека не забравяме, че инсталацията използва филтри, които с времето се задръстват и спират да бъдат ефикасни.

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste