Видове детски площадки за игра

От Интериора НЕТ на 2 май 2017

Детските площадки за игра се разделят на две основни категории, според тяхното местонахождение – открити и закрити. Те се разделят според възрастовата група на ползвателите:

  • За деца до 3 г.;
  • За деца от 3 до 12 г.;
  • За деца от 12 до 18 г.

Площадката за игра може да е предназначена и за повече от една възрастова група, но в този случай се обособяват отделни зони за всяка от тях.

Устройство

Необходимо е да имат ограда най-малко 1 m (ако са разположени в парк по преценка може и да не се постави);

Минимум две врати, боядисани в ярки цветове, различни от тези на оградата;

Ако площадката е на закрито – електрическите и други допълнителни инсталации трябва да са на недостъпни за децата места;

Площадката трябва да има информационна табела на български и английски език, която описва кога е изградена площадката, за коя възрастова група деца е, и кой е стопанинът на площадката, кой се грижи за безопасността на съоръженията и чистотата в нея. Табелата описва и някои забранителни дейности на територията на площадката.

Препоръчително е да има пейки до някои от съоръженията и кошчета за боклук.

Настилка

Има специални изисквания за ударопоглъщащите настилки (такива се поставят под съоръжения, от които се предвижда падане, напр. пързалки, люлки, катерушки). Настилките могат да бъдат направени от пясък, трева, дървесен или синтетичен материал. Възможно е и под цялата плошадка да има положена настилка.

Съоръжения за игра

Трябва да са изработени от материали, които съответстват на натоварването при експлоатация, както и да са устойчиви на атмосферни влияния и на въздействието на слънчевите лъчи. Допълнително се прилагат и бои с ултравиолетова защита (UV защита).

С любезното съдействие на

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste