Няколко факта и съвети при избор на жилище / Здавословна среда

От Интериора НЕТ на 27 февруари 2017

Много хора говорят за ново и старо строителство, но малко от тях са действително наясно какви са разликите и как може да се възползваме от тях. За съжаление темата е необятна и ако сте лаик , а искате да си купите ново жилище, то по-добре се консултирйте със специалисти. В поредицата ми ще се опитам да хвърля светлина върху различни наболели проблеми както и да дам прости съвети и принципи за решването на редица проблеми.

Превенции против появяването на мухъл и плесен:

Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какво точно жилище си купувате. Изолирано ли е или не. В много материали се публикува , че при изолираните жилища се намаляват разходите за енергия – да така е. В малко обаче се обеснява и се говори затова , че при по – ниско бюджетните санирания се получава термус ефект. Т.е. съществуват силиконови, силикатни и други мазилки, но комбинацията на силиконови или силикатни + смяна с пласмасова дограма на старата дървена е вариант да получим жилище- термус. Разбира се, има различни видове изолации, за които ще направиме коментар някои от следващите пъти.

Мухъл и плесен се появява при появата на влага в комбинация с подходящ температурен диапазон. Подходящият температурен диапазон е най- общо в рамките на този температурен диапазон, в който човек се чувства добре. Какво можем да направим – можем да се борим с източниците на влага. Източници на влага са теч или конденз.

Съвет:

1. Редовно проветряване.

2. Осигуряване на добро вентилиране или движение на въздушните маси

3. Осигуряване на средство, с което можете да контролирате влагата и конденза.

Решения:

1.Полагане на скъпи климатични инсталации.

2. Съобразяване на използвните строителни материали.
Някои елементарни решения – пример: Ако в едно помещение, което е като термус (стените не дишат, както и дограмата е недишаща), имаме случайно камина, то най-лесното решение е да оставим камината с отворена клапа. Резултат – спестихме 3-4 хиляди лева.

Ако поставим дървена дограма на местата като кухня, баня и др.мокри помещения вероятността за мухъл е много по-малка. И без да сте отворили помещението диша.

Инж.Емил Алексиев

Ареал Пойнт ЕООД

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste