Интервю със собственика на ИРИС ДИЗАЙН

От Интериора НЕТ на 24 септември 2012

ИРИС ДИЗАЙН - ИнтервюЗдравей Вероника, представи се с няколко думи за читателите на Интериора НЕТ.

Здравейте, казвам се Вероника Илиева. Завършила съм Национална Художествена Академия, специалност: „Пространствено оформление”. Собственик съм на фирма „Ирис Дизайн” ЕООД. Основен фокус на дейността ни е интериорният дизайн.

Правим интериорен дизайн както за частни домове – апартаменти и къщи, така и за множество обществени обекти – заведения, офис сгради, хотели. За вече близо 9 години имаме изпълнени над 200 обекта.  Екипът на студиото е млад и креативен.

Всеки от колегите – архитекти, проектанти и графични дизайнери е специалист в областта си. Имаме късмета да работим с клиенти и инвеститори, които ни гласуват доверие и ценят идеите ни, с тяхната подкрепа създаваме красиви интериори.

Каква според теб е ролята на информацията от Интернет за избор на фирма, която да реализира един интериорен проект?

Мисля, че интернет е най-добрият източник за подбор на интериорно студио. Чрез публикуваните проекти в сайтовете на архитекти, дизайнери и фирми занимаващи се с тази услуга потенциалният клиент може да прецени дали видяното отговаря на неговото усещане за уют и стил и да може да направи своя избор.

Какво трябва да знаем, когато правим избор на фирма за интериорен дизайн?

Преди да направите избор на конкретна фирма за интериорен дизайн е добре да се запознаете детайлно с услугите, които тя предлага. С етапите и начина на работа. Да осъществите контакт с дизайнера/екипа, който би работил по Вашия проект, да разгледате подобни проекти правени от него/тях до момента. Да разберете какво ще получите като краен продукт/резултат.

При вече направен избор на интериорен дизайнер/екип не е задължително клиента да е предварително подготвен с конкретно виждане, идеи и желания. Ние сме хората, които трябва да му помогнем и заедно да уточним функцията на отделните помещения. Да предложим реорганизация на пространството, чрез бутане и изграждане на нови стени, разбира се когато това е необходимо и възможно. Да изведем максимално удобно и съобразено с конкретните нужди разпределение на елементите от интериора. В процеса на проектиране уточняваме и стила, в който работата ще продължи. Правим цялостни предложения за визия и съчетание на цветове, материали и текстури за оформянето на под, таван, стени, обзавеждане и др. Аргументираме предложените решения, обсъждаме с клиента и му помагаме в избора. Дизайнът е взаимен процес. Ние не налагаме мнение, особено когато работим по проект за частен апартамент. Интериорът трябва да изразява и да е удобен на първо място за собственика си. Той е главният действащ „герой” в този „филм”. Намесата на дизайнера е възлова и осезаема, но в никакъв случай не бива да е доминираща. Чрез комуникацията ни с клиента ние обобщаваме и изчистваме стилово неговите нужди и се стараем да постигнем максималните функционалност и комфорт, които съответното пространство позволява.

Когато се прави оглед за първи път кои са ключовите неща, които трябва да посочим на интериорните консултанти?

Когато говорим за домашен интериор е важен броят на обитателите и общото предназначение на жилището. Дали е основно, допълнително или е с инвестиционна цел за отдаване под наем. Когато е заведение се определя желаната таргет група, към която то ще е насочено. Това има отношение към определяне най-общо на ценовият диапазон за мебели и материали, в който ще се работи и ще спомогне за по-прецизно планиране на необходимият за последващата реализация бюджет. Стараем се още в ранен етап макар и грубо да ориентираме клиента в инвестицията, която му предстои да направи. В случаите, когато има предварително предвиден бюджет за да сме сигурни, че ще се включим в него правим прегледни предварителни количествено-стойностни сметки.

Хубаво е ако клиента има предпочитания и желания за функциите на отделните помещения да ги сподели с нас. Къде си представя да бъде дневната, спалнята, детските стаи, гардеробната стая и др. До голяма степен това е предопределено още на ниво архитектурно проектиране на сградата на база позициите на ВиК изводите, но винаги са възможни промени. Няма невъзможни неща 🙂

При дизайн на жилищна площ трябва ли да се съобрази проекта с наличието на трудно подвижни хора, деца и животни?

Разбира се, интериорът трябва да е изцяло съобразен с начина на живот на обитателите му, особено, когато те са хора в неравностойно положение. Имаме предвид наложените световни стандарти и изисквания по темата и ги прилагаме. Както в интериорните зони, така и в екстериорните части винаги се съобразяваме и проектираме бърз и лесен достъп и възможност за ползваемост от трудно подвижни хора.

Според теб трябва ли консултантите специалисти да се съобразяват изцяло с мнението на клиента?

Изключително е важно да се съобразим с изискванията и вижданията на клиента, но търсейки идеята и формулирайки цялостната концепция в процеса на работа се стремим клиентите да се доверят на опита, професионализма и уменията ни, така че да се получи един функционален интериор.

Понякога от нас изискват неща, които са видяли някъде и са харесали, но които не са подходящи за конкретната ситуация. Наша основна задача е да насочим проекта в правилната посока, като разбира се се налага да правим взаимни компромиси, за да постигнем „златната среда”.

Има ли разлика в подхода при проект интериорен дизайн на жилищна площ или обществено място?

Подхода е еднакъв, целите са различни.

Нещата, които трябва да се съобразят за двете направления са различни. При частните интериори те са насочени към отделен индивид или семейство, което означава че трябва да отговаря на точно техните изисквания за комфорт и функционалност. Човек обикновено прекарва доста по-голяма част от ежедневието си в своя дом отколкото по заведенията.
Докато при обществените интериори таргет групата е доста по-голяма. Там са поставени други задачи в зависимост от функцията на обекта.

Когато става дума за дизайн на жилище какви видове цветове препоръчвате като комбинация и какви на обществено място?

Възможностите, които цветовете ни дават при оформлението на интериора са почти безгранични. Важното е да се подберат такива тонове, които ще допълнят конкретната индивидуалност, характер и потребност на хората, които ще го обитават. Най-общо физиологичното въздействие разделя цветовете на две големи групи – топли, към които спадат жълтото, оранжевото и червеното и студени – сини и виолетовите. Топлите оптически ги възприемаме като излъчващи, насочени навън. Студените пък забавят дишането и пулса, действат успокояващо, настройват към съзерцание. Създават усещане за движение навътре към собствения център, за отдалечаване. Като баланс на тези две противоположни влияния се явява зеленото, действайки пасивно и неподвижно то създава идеално равновесие.

Възможно ли е да се направи пълен интериорен дизайн до ключ и това практикува ли се у нас?

Да, разбира се. Често идват клиенти и казват, че са ангажирани и нямат възможност и време за интериорния проект, ремонта и обзавеждането на жилището си. В такъв случай ние съдействаме по време на целия процес от изготвянето на проекта до крайната му реализация. Работим в тясна връзка с изпълнители и доставчици по всяка една позиция и специалност и извършваме авторски надзор и управление реализацията на проекта.

Разбира се целия процес на проектиране и реализация не може да се случи изцяло без участието на клиента.

Имат ли място принципите на Фън Шуй в изпълнението на един  интериорен проект?

Фън Шуй е изкуство, което ние ценим и уважаваме. При желание от страна на клиента работим в синтез с консултанти и специалисти в тази област.

Каква е ролята на дневната светлина при един интериорен проект и въобще светлината като цяло?

Светлината оказва голямо влияние при оформянето на интериора, както естествената, така и ефектното осветлене. Тя кореспондира с използваните цветове в съответното помещение. Дневната светлина може да бъде променяна с щори, завеси и др., според нуждите на конкретния проект. Понякога е достатъчно само едно интелигентно и умело използване на светлината посредством композиране на различни светлинни източници за да се създаде атрактивно и запомнящо се пространство. Разбира се доразвиваме идеите си и работим със специалисти в сфертата на осветлението.

Имат ли място принципите на ергономията при реализацията на един интериорен проект?

Разбира се. Те са в основата на всеки проект.
И няма как да не е така. Във времето са се затвърдили някои правила, които изхождат от опита и познанието за човешката физика и функция. Дори и понякога да се опитваме да ги променяме поради липса на място например, това не води до добър резултат.

Какви са тенденциите в интериорния дизайн тази година?

Все още доминират изчистените линии и опростения, елегантен силует, но за наша радост прекаленото използване на стилните, но строги стъкло, метал и пластмаса вече са примесени с дървесни текстури и текстил, които балансират и омекотяват визията и придават уют в помещенията.

Все повече внимание се обръща на „екологичния” интериор. Използването на природосъобразни, естествени материали. Пестенето на енергия и ресурси.

Все по-смело се използват нестандартни цветови комбинации, съчетаване на ярки контрастни цветове, в различните материи и текстури на материалите.

Какво би пожелала на читателите на Интериора НЕТ?

Скъпи читатели, следете редовно публикациите в Интериора НЕТ за да сте винаги в течение на иновациите в интериорния дизайн.

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste