Усещане за цвят

От IrisDesign на 11 януари 2010

Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които от незапомнени времена  съпътстват живота ни.  Цветен живот, розов свят на мечти, дълбоко синьо – това  са частички от хилядите асоциации свързани с безкрайното разнообразие от тонове и нюанси.

Възприемането на цветовете е един прекрасен дар, който обогатява усещанията ни, извиква чувства и спомени, създава настроения. Освен обичайното виждане, цветовете могат да напомнят определени вкусове, аромати, звуци  и материи. Те могат да  крещят или да ни шепнат,  да бъдат топли или студени и да ни карат да усещаме  мекотата или твърдостта на материята.  Цветовото въздействие е богато и сложно, ето защо е толкова важно умелото му използване в интериора, в чиято атмосфера искаме да изразим индивидуалността , характера и  потребностите на неговите обитатели.

Предпочитанието към определена цветова гама може да издаде „цвета” на характера ни , но пък  използвайки влиянието на определени цветове, ние  можем съзнателно да подсилим  личните си качества, да провокираме  желания, съдействащи постигането на целите ни.   Това е възможно, защото цветовете влияят  на психиката ни – въздействат на нашите сетива и емоции.  Те ни зареждат с енергия, вдъхновяват, стимулират нашата съзидателност и ни предразполагат към уединение и спокойствие.  Разбира се, възприемането им е строго индивидуално и зависи от личността, предпочитанията, културата и силата на асоциациите, които имаме. Въпреки това съществуват общи за всички хора емоционални характеристики и символни значения., с които можем да се съобразим и  използваме при цветовото решение на интериора.

Най-общо физиологичното въздействие разделя цветовете на две големи групи – топли, към които спадат жълтото, оранжевото и червеното и студени – сините и виолетовите.  Топлите оптически ги възприемаме като излъчващи, насочени навън. Те възбуждат нервната система, изострят визуалната чувствителност, действат енергизиращо и стимулиращо към действие. Студените пък забавят дишането и пулса, действат успокояващо, настройват към съзерцание. Създават усещане за движение навътре към собствения център, за отдалечаване. Като баланс на тези две противоположни влияния се явява зеленото, действайки пасивно и неподвижно и създавайки идеалното равновесие.

Освен физически цветовете  ни влияят и  със своето символично значение, което можем да потърсим както в собствените асоциации и интуитивни разбирания, така  и в изначалните  архетипи.

ЧЕРВЕНИ ЦВЕТОВЕ

Изразяват жизнената сила и активността. Ускоряват пулса. Те са страстни, дръзки и ни водят към непреодолимото желание за покоряване и успех. Създават ни стимулиращи импулси и воля за победа. Червеното е цветът на кръвта, на възпламеняващия човешки дух и ни подтиква към нови впечатления, знания и преживявания. Утвърждава упоритостта и самоувереността ни.

ЖЪЛТИ ЦВЕТОВЕ

Олицетворяват стремежа ни към свобода и независимост. Символизират слънчевата светлина, източник на жизнена сила.  Водят ни към бодрост на духа и към състояние на разкрепостеност и обновление. Засилват жаждата ни за промяна.. Присъствието им  в интериора стимулира креативността и създава жизнерадостна и доброжелателна атмосфера.

СИНИ ЦВЕТОВЕ

Предразполагат ни към спокойствие, хармония и удохотвореност. Потапят ни в атмосфера, освободена от напрежение и конфликти. Това е цветът на водата и небето, цветът на вечността и истинското състояние на безметежното море. На нежността и чувството за близост, на съзерцателност, вглъбеност и философските размишления.

ЗЕЛЕНИ ЦВЕТОВЕ

Като символ на природата и вечно зелената растителност зеленото е цветът на дълголетието, жизнеността и здравето. Той едновременно успокоява и ободрява, балансирайки емоциите ни.  Въплъщение е на твърдостта, постоянството и традицията.

Засилва чувството ни за собствена значимост и признание, създава ни усещане за увереност и престиж.

ВИОЛЕТОВИ ЦВЕТОВЕ

Виолетовият цвят обединява импулсивността на червеното и меката отстъпчивост на синьото. Това е цветът на очарованието, копнежите и мечтите. Изразява желанието ни към вълшебни отношения, чувствена интимност. Отъждествява идеята за мистичното единение и сливане, както в човешките  взаимоотношения, така и в разбирането за света.

Води ни към дълбоките пластове на подсъзнанието и разкрива интуитивността.  Разгръща творческото вдъхновение, култивира естетическата изтънченост и емоционалната деликатност.

ОРАНЖЕВИ ЦВЕТОВЕ

Напомнят ни за дългите летни дни и горещите вечери. Присъствието им внася мекота и комфорт, засилва желанието за живот, за  общуване и свързване с другите. Най-добрия емоционален стимулант, защото ни дава оптимистичен тонус и усещане за душевна хармония. Това е цветът на радостта, доверието, щастието.

КАФЯВИ ЦВЕТОВЕ

Дават ни силата на дървесния ствол, здраво вкоренен и слял се с майката земя. Дават ни сигурност, мощ, стабилитет. Присъствието им около нас засилва желанието да стъпим здраво на краката си и да си осигурим материален просперитет. Засилват физическото ни усещане да удобство и комфорт.

РОЗОВИ ЦВЕТОВЕ

Със своята мекота и нежност разкриват най-женствената ни и романтична същност.

Излъчват радост и благоухание.  Омиротворявайки страстите, ни подканват да приемем безусловната и безгранична любов.

БЯЛО

Носи ни усещане за чистота и истина, лекота и обновление. Символ на мира, от който се издига духовната ни същност и в който материалността изчезва. Удовлетвореност и   мълчание, изпълнено с възможности.

ЧЕРНО

Съдържа в себе си отказ, противостояние. Поставя граница, зове към бунт.  Присъствието му ни кара  да се чувстваме тайнствени и загадъчни.

Възможностите, които цветовете  ни дават при оформлението на интериора са почти безгранични. Основните познания за тях само ни напътстват, разгръщат креативността ни, разкриват собствените ни асоциации, усещания и импулси. И да не забравяме личните си предпочитания и хрумвания.  Разбира се, преди да изпълним пространството около нас с багри, трябва да оценим и още редица фактори като предназначение на помещението, осветеност, количеството дневна или изкуствена светлина, важни архитектурни детайли, мебелите. Всичко това ще определи гамата и силата на цветовете. И не на последно място хармонията от тяхното съчетаване ще допринесе за  крайното ни впечатление.

Ако вече сте се вдъхновили и сте се изпълнили с „усещане за цвят” можете смело да се залавяте и да разкрасите своя дом или офис.  Може да го направите сами, а може и да ни се доверите и заедно да превърнем оформлението на вашето пространство  в едно вълнуващо приключение, превръщащо го в стилен и красив интериор.

Виенски салон. Меки цветове, вдъхновени от пролетната палитра. Ябълков сладкиш.

vs_3

Бладозеления цвят на ябълката ни носи усещане за пролет. То е плод от впечатлението от пролетните цветя и свежите утрини. Флоралните мотиви, пвлетени в тапетите мекият мокет и осветителните тела допринасят за тази атмосфера. Деликатните розови акценти на вишневите цветчета и слънчевото жълто в дамаската на стловете и удобните диванчета, пресъздават усещането за нежност и аромат.

Дневна. Ментови акценти в кафено-шоколадова фантазия.

menta

Зареждащите нюанси на шоколада са богати и предразполагащи към топла и уютна атмосфера в дневната. Атмосфера, изпълнена със стимул за живот. Наситените тонови на ароматното кафе създават задушевност, в която можете да се оттеглите в собствения си цвят. Цветът на ментата – свеж, релаксиращ и прохладен, изглежда великолепно в спокойно пускащите се завеси и меките удобни текстилни възглавнички на дивана.

Търговски център. Мелодия в черно и бяло като клавиши на роял.

cam 01 OK

Елегантно, стилно и изискано. Съвременно звучене на класическия концерт. Хармонично редуващи се черно с бяло в играта на форми и светлини в общите части на Търговския център, създават усещане за ритъм и динамика. Съчетанието на бяло и черно в допълнение с диамантения блясък на графитеното сиво в декорацията на пода, са съобразени с ярките цветни и пулсиращи рекламни пана и витрини на магазините.

За Вас с голямо удоволствие, приказно настроение и доброжелателност се постараха:

Вероника Илиева  –  дизайнер и Ирена Лазарова  –  консултант психолог ,

както и целият екип на интериорно студио „Ирис дизайн”.

При нас ще намерите екип от млади и креативни дизайнери, които ще работят за вас с желание и  специално внимание, за да можете истински да пресътворите себе си, мечтите и представите си за красота, удобство, стил и възможности на вътрешното оформление на дома, офиса, магазина, хотела……..

А за да допринесем още повече за разкриване на вашите истински желания и  потребности, индивидуалност и потенциал, можете да се консултирате с нашия психолог.

Научи повече - Вашите проекти ТУК!
rss feedХаресват ли ви различните материали, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите ни публикации с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.
Creative Commons License
Материалите от Интериора НЕТ са лицензирани под Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License. Сайтът Интериора НЕТ е разработка от Tivokoste